Стивън Книг – Романът на Лизи

Книгата като цяло ми хареса. Има си добри страни, така и лоши. Големия обем на романа и малко мудното действие. Напомня ми за ‘Торба с кости“ по това, че тук имаме вдовица на известен писател, дотакто там известен писател става  вдовец. Прилича  малко на „Роуз Мадър“ и „Талисманът“ като и двата имаше преминаване в чужди светове, измерения, алтернативни светове.

Лесно ли е да си жена на известен човек?

„Не“ – би отговорила Лизи Ландън. Съпругът й – прочут писател, винаги е бил център на вниманието, а тя вечно се е стремяла да остане в сянката му. След двайсет и пет години щастлив брак – години, през които тя неизменно е до Скот по време на безбройните литературни четения и лекции – внезапно красивата приказка свършва. Скот е мъртъв. „Бум. Край!“, както гласи второто и последното изречение от ръкописа, който Лизи открива, когато се залавя с нелеката и изпълнена с носталгия задача да разчисти работните помещения на съпруга си. БУМ? Думата е необикновена, Скот я е уловил в своето бездънно езеро на вдъхновението; в речника от детството му тя означава „ключ към загадката“. Каква мистерия и предстои да разгадае? Кой е онзи, който звъни по телефона и настоява вдовицата Ландън да му предаде непубликуваните творби на прочутия автор, защото иначе?…

Възможно ли е световете, в които се пренася въображението, да са реални за някои хора?

Онова, което Лизи започва като преглеждане на ръкописите на съпруга си, ще се превърне за нея в почти фатално пътуване в тъмата, съпътствала Скот през целия му живот.

Изпод перото на невероятния майстор на трилъра историята за дългогодишния брак на прочутия писател Скот и „обикновената“ Лизи, се превръща във фантастичен свят със свои език и география, населен с герои и чудовища, изпълнен със скърби и победи – накратко, чиста проба СТИВЪН КИНГ.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s