Дийн Кунц – Черен лед

Учени от различни националности се намират в арктика, роботещи по проект за отчупване на голям айсберг. Според изследванията се знае за арктическия лед е като се разтопи то от него се получава чиста вода без нужда от прeчисване и ще служи за напояване в по-бедните страни на воден ресурс. Чрез серият взривове ще се отчупи достатъчно голям айсбер, който след това ще бъде издърпан от влекачи до местонахождението  си.

Всичко се обърква, когато е от серия земетресения отчупват невероятно голям айсберг, над един километър, а учените се намират на него, барабар с тиктакащите експлозиви. Така носени от теченията, ужасните ниски температури и сред седемте учени се крие психопат.

Какъв ще бъде изхода за тях от това дали да бъдат взривени, да измръзнат или да бъдат избити от някой от тях който само привидно изглежда нормален, но това важи за всички.

Идинсвеният шанс е или да обезвредят зарядите и да се надяват на чудо или от руската шпионска подводници, която се е намира наблизо и слухти всевъзможни дрънканици в ефира.

Всеки от героите се бори със собствените си страхове и преследващото ги минало. Дали ще им се отрази или как ще повлияе на събитията върху това огромно парче лед е въпрос на време, а то не е много. Таймерите отброяват само няколко часа до експлозията.

Доста добра книга според мен. Кунц е сътворил напрегнат трилър, който не ти оставя и момент да си отдъхнеш. Буквално на всяка страница има действие на няколко фронта. В главите на героите, на леда, руската подводница и главната база.

Естесвено имаше и дразнещи моменти например като непрекъснатото напомняне колко е студено и ако са без екипировка ще пукясат.

Книгите където се развива действието из разни полярни шапки и ледове са ми малко „беднички“ откъм описание на опстановката. Понеже има само студ, сняг, лед, висулки, сладолед на клечка 🙂

Имаше един забавен момент поне за мен и той е когато руснаците си слухтят за радио предавания капитанът пита свързочника дали има нещо, а то му отговаря, че има. Американски взвод тестват на брега нова екипировка за екстремни условия. 🙂 Понеже четох наскоро на Матю Райли – Плашилото и армията на крадците. Аз ведна ги си представих Шейн Скофилд 🙂

Кефи ми.

Следвващата е отново на Дийн Кунц – Лицето на страха.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s