Последната тайна на земята – Джеймс Ролинс

400 страници
мека корица, цена 11.99 лв./като за мен безплатно/

Ролинс като цяло е доста добър автор на екшън-приключенски романи, че дори може да се каже и по-добър от на Матю Райли стрелялките-гърмичките. Няма как да няма певец без лоша песен (Веско Маринов…е всички са му лоши ;)) няма и актьор без кофти филм, няма и автор без тъпа до болка книга, в случая Ролинс.

Очаквах много повече от готиното заглавие „Последната тайна на земята“. Какво ли не си представях за тази тайна, пък да се окаже точно обратното или поне на мен не ми направи кой знае какво впечатление след прочита.  Зарибяващо отначало, но не и оригинално, щото съм чел и гледал подобни, които с лопата да ги ринеш.

Военните  събират банда учени  от най различни области от науката  за сформиране на екип за свръх-секретна мисия  под ледовете на Антарктида и сега това много ми заприличва на „Сфера“-та  на Крайтън.  Всякакви образи,  като антроположка, мъкнеща 11 годишното дете, не дава да й кажеш и копче, срамежлива биоложка; един мангал,  ужким геолог-терорист, уставният майор и водачът на групата – тежкарят-спец по пещерите, пещерняк с аборигенска кръв.

Пещери,  мрак,  светлинки от фенерчета, странни звуци, сталактити и сталагмити навсякъде, общо взето това е цялата картинка на обстановката,  дакато почнат да ги нападат зверове, които по принцип не трябва  да ги има на тази земя и то камоли из Антарктида. Не ми харесва това,  все едно чета някаква версия на Айсберга на смърта – пак героите трябва да мерят сили  със зловещи съдания от преди хиляди години.

Тъпата любовна история  между антроположката и пещернякасъщо не ми се понрави, но браво на пича щом му се е отворил парашута и то три пъти в една килия,  докато бяха заловени от човекоподбна раса, че дори при това тя забременя. Тези прачовеци са всъщност някакви много добре адаптирани за живот в пещерите при положение, че площа им е супер огромна, километрични широки равнини, посети с някакви растения wow. Хорота са кръстоска между влечуго и бозайник, демек самките като трябва да раждат изпърдяват яйце … много куул.

Не се изкефих и на прекалената употреба на израза „дявол да го вземе“, излизащ от устите на всички от персонажите…тъпо. Имах чуството, че четох недомислен сценарий на тъп недовършен пещерен филм.

Харесвате или не, това ми е мнението за книжлето и то няма да се промени в следващите хиляда години.

Advertisements

3 responses to “Последната тайна на земята – Джеймс Ролинс

  1. Ясно, ама ме зариби с това с изпърдяното яйце.Дай точното, описание за да се науча, че много яйца ме чакат.Ако мога да спестя малко раждане, да става по-лесно…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s